Činohra SND dnes uvádza premiéru Čajky

31.03.2012 Bratislava

Bratislava 31. marca (TASR) – Premiéru inscenácie Čajka ruského spisovateľa a dramatika Antona Pavloviča Čechova uvádza dnes večer v premiére Činohra Slovenského národného divadla. V jednotlivých postavách inscenácie účinkujú Zdena Studenková (Arkadinová), Robert Roth (Trepľov), hosťujúce Henrieta Hornáčková v alternácii s Líviou Bielovič (Nina), Richard Stanke v alternácii s hosťujúcim Jiřím Langmajerom (Trigorin), Ľubomír Paulovič, Ján Gallovič, Petra Vajdová, Martin Huba, Soňa Valentová-Hasprová a Jozef Vajda. Režisérom inscenácie je hosťujúci Dávid Drábek a jeho tím, ktorý tvoria dramaturg Luděk Horký, výtvarník scény Martin Chocholoušek, kostýmový výtvarník Tomáš Krypta, hudbu zložil Darek Král.

Na vidiecke sídlo svojho brata Sorina prichádza herečka Irina Nikolajevna Arkadinová so svojím milencom Trigorinom, a tak jemne rozvíria zdanlivo pokojnú hladinu vzťahov jednej vidieckej spoločnosti. Staré a nové formy, starí a mladí umelci sa vzájomne konfrontujú a filozofujú v príjemnej vidieckej nude. Čajka je hra o piatich pudoch lásky, umeleckých ambíciách a o (ne)dosiahnutých túžbach, samovraždách i o vracajúcich sa čajkách.

Dramaturg SND Martin Kubran charakterizuje Čajku ako "kantátu pre šesť hlasov neopätovanej lásky". Čajka ponúka diapazón šiestich spôsobov, ako neopätovaná láska prebieha a k čomu smeruje. Postavy v Čajke síce vedú dialógy, ale len vzácne sa skutočne počúvajú. Každá z postáv je egoisticky zahľadená do seba – vlastne do svojich bolestivých citov a túžob.

Hra Antona Pavloviča Čechova (1860–1904) Čajka pri svojom prvom uvedení v Alexandrijskom divadle v Petrohrade v roku 1896 vyvolala škandál. Divákom sa zdali odhalené vzťahy priveľmi odvážne, mladé dievčatá v nej priveľmi vulgárne, mladí umelci dekadentní a zo starších básnikov si vraj dramatik robil nevhodný posmech. O dva roky nato hru s úspechom uviedlo Moskovské umelecké divadlo v réžii Konstantina Sergejeviča Stanislavského, a tak plne rehabilitovalo dramatika i jeho hru.

V Činohre Slovenského národného divadla inscenovali Čajku naposledy v roku 1999 v réžii Ľubomíra Vajdičku. Z hier Antona Pavloviča Čechova sa v SND najviac – trikrát uvádzal Višňový sad, Tri sestry a Ivanov po dva razy, ďalej to bol Ujo Váňa, Platonov a Pytačky. Návratom k Čajke nadväzuje Činohra SND na líniu uvádzania klasických titulov, ktoré na javisku SND zaznamenali v minulosti úspech, ako Vejár, Herodes a Herodias či Ivanov.
 

Vyberte región